Η αύξηση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στο προσκήνιο τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως. Οι κεντρικές τράπεζες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην οικονομική υγεία μιας χώρας και μέσω των ενεργειών τους μπορούν να επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τελικά την απόδοση του επενδυτικού σας χαρτοφυλακίου.
Τι είναι μια Κεντρική Τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα (ΚΤ) είναι ένας δημόσιος θεσμός που ασχολείται με την προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο χαμηλός πληθωρισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και οι κεντρικές τράπεζες είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα σύνολο διαφορετικών τακτικών που αποτελούν μέρος της «εργαλειοθήκης» της Νομισματικής Πολιτικής για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.
Πέρα από την ευθύνη της Νομισματικής Πολιτικής, η ΚΤ μπορεί να αναλάβει και άλλους διαφορετικούς ρόλους.
Επίδραση της Νομισματικής Πολιτικής στις Χρηματοοικονομικές Αγορές
Όπως αναφέρθηκε, τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομίας. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά τα μελλοντικά κέρδη των εταιρειών, κάτι που προκαλεί πτώση στις τιμές των μετοχών. Ταυτόχρονα, οι αποταμιεύσεις και τα νέα ομόλογα που εκδίδονται προσφέρουν τώρα υψηλότερη απόδοση στις επενδύσεις σας. Αυτό καθιστά τα ομόλογα με χαμηλότερα ονομαστικά επιτόκια (κουπόνι), που εκδόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μπορεί να αποτελούν μέρος του χαρτοφυλακίου σας, λιγότερο ελκυστικά, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι τιμές τους.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Επιπλέον, αν η κεντρική τράπεζα αγοράζει ομόλογα από εμπορικές τράπεζες, αυξάνει τη ζήτηση για ομόλογα, κάτι που ανεβάζει τις τιμές των ομολόγων.
Τι συμβαίνει τώρα
Το 2022, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως άρχισαν να αυξάνουν δραστικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος έκτοτε έχει μειωθεί σε επίπεδα πολύ πιο κοντά στους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Σε περιπτώσεις όπως η Ευρωζώνη και η Σουηδία, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν πράγματι οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες αυτών των οικονομιών να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Aπό την άλλη πλευρά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οικονομία έχει δείξει λίγα σημάδια επιβράδυνσης. Αυτό έχει κάνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιο διστακτική στο να μειώσει τα επιτόκια, γιατί αν το κάνει πολύ νωρίς, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον υψηλό πληθωρισμό. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αγορά μετοχών και ομολόγων στον κόσμο, είναι λογικό οι επενδυτές να είναι ανυπόμονοι να δουν πότε θα μειώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τα επιτόκια.