Καθώς φτάνουμε στο τέλος του τρέχοντος έτους, αυξάνεται η φιλολογία για μια πιθανή επερχόμενη ύφεση. Στην πραγματικότητα, η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο και 1,6% το πρώτο τρίμηνο, ωθώντας ορισμένους να υποστηρίξουν ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Οι φόβοι για ύφεση είναι ακόμη μεγαλύτεροι στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% και 0,7% το δεύτερο και το πρώτο τρίμηνο αντίστοιχα, καθώς οι διαφαινόμενες ελλείψεις εφοδιασμού φυσικού αερίου απειλούν την οικονομική σταθερότητα. Ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο οικονομίες δεν βρίσκεται επίσημα σε ύφεση, χρειάζεται να κατανοήσουμε κάτω υπό ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθεί μια πιθανή ύφεση, πώς θα έμοιαζε και τι θα σήμαινε πραγματικά για τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σας.
Τι είναι η ύφεση;
Η ύφεση είναι «μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες». Η επιβράδυνση της ανάπτυξης μπορεί να επεκταθεί σε μια οικονομία μέσω διαφόρων καναλιών∙ της μείωσης των πωλήσεων των εταιρειών, της υψηλότερης ανεργίας, της χαμηλότερης καταναλωτικής ζήτησης, των πιστωτικών γεγονότων και των χρεοκοπιών, παράγοντες που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση του εάν μια χώρα βρίσκεται σε ύφεση. Η σειρά με την οποία εκτυλίσσονται τα παραπάνω γεγονότα μπορεί να διαφέρει. Επί του παρόντος, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωζώνη απολαμβάνουν πολυετή χαμηλά ποσοστά ανεργίας, ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ συνεχίζει να επεκτείνεται και οι μισθοί είναι αυξημένοι.
Γιατί λοιπόν οι αγορές αναμένουν ύφεση;
Οι τιμές εκτινάχθηκαν το 2022 ως αποτέλεσμα 1) της αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης μετά την πανδημία, 2) της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας, που προκλήθηκε από τα παρατεταμένα lockdown στην Κίνα και 3) του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αντιμέτωπες με ρεκόρ υψηλού πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να εξοικονομούν περισσότερα χρήματα και να ξοδεύουν λιγότερα προκειμένου να μειώσουν την πίεση της ζήτησης στον πληθωρισμό. Δυστυχώς, ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί επίμονος και οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός πέσει σε αποδεκτά επίπεδα. Ωστόσο, τα παρατεταμένα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος των εταιρειών που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να αρχίσουν τις απολύσεις, βλάπτοντας σημαντικά τη ζήτηση και τελικά οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση.
Πώς αντικατοπτρίζεται αυτό στις συνταξιοδοτικές σας αποταμιεύσεις;
Κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, τα κέρδη των εταιρειών μαζί με την αποτίμηση τους ενδέχεται να χτυπηθούν με αποτέλεσμα τη συνολική πτώση του χρηματιστηριακών αξιών. Εάν έχετε επενδύσει σ’ ένα συνταξιοδοτικό ταμείο που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μετοχές, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση της αξίας των αποταμιεύσεών σας. Ωστόσο, οι τιμές των μετοχών δεν καθορίζονται απαραίτητα από τις πραγματικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη τη στιγμή. Οι πτώσεις στη χρηματιστηριακή αγορά αντανακλούν συνήθως τις προσδοκίες των επενδυτών για επιδείνωση των μελλοντικών κερδών των εταιρειών, παρόλο που αυτό μπορεί να μην έχει συμβεί ακόμη. Τα χρηματιστήρια ενδέχεται να υποστούν ζημιές πριν από την πραγματική οικονομία. Τα τελευταία 69 χρόνια, κατά μέσο όρο, οι μετοχές είχαν χειρότερη απόδοση το έτος που προηγήθηκε της ύφεσης από ό,τι κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ενώ ο S&P 500 αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1% σε όλες τις περιόδους ύφεσης από το 1945 (Forbes, 2022).
Έτσι, εάν όντως οδεύουμε σε ύφεση, είναι πιθανό το χαρτοφυλάκιό σας να έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι οι συνεισφορές σας κάθε μήνα αγοράζουν πλέον μονάδες σε χαμηλότερες τιμές, μειώνοντας τη μέση αξία κόστους σας και ενισχύοντας τα κέρδη σας όταν οι αγορές ανακάμψουν. Τέλος, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πώς θα κινηθούν οι αγορές. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να επενδύετε με μια στρατηγική που ταιριάζει με τον επενδυτικό σας ορίζοντα, τους επενδυτικούς σας στόχους και την ανοχή σας στον κίνδυνο. Όπως πάντα, η ομάδα της Ancoria είναι εδώ για να σας βοηθήσει, γι' αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν θέλετε να συζητήσουμε σχετικά με τον συνταξιοδοτικό σας λογαριασμό.